Callicarpa

Stijlvolle herfsttakken met betoverende, knalpaarse bessen

Informatie over de Callicarpa

Het lijkt bijna of het laatste restje van de zomer zich verstopt heeft in de kleine knalpaarse besjes van de Callicarpa. Het is een uiterst aangename verrassing nu we de frisse felle kleuren verruilen voor de warme donkere bruine en rode tinten! Dit maakt de overgang van de seizoenen veel makkelijker. Zegt de Callicarpa je niet zo veel? Denk dan eens aan schoonvrucht (ja, omdat hij zo bijzonder mooi is) of gewoon 'de paarse besjesplant'. De takken maken niet alleen je woonkamer, maar ook zeker je dag een stuk mooier. Je kunt nu flink gaan nagenieten…

Callicarpa

VERZORGING

Het is erg eenvoudig om lang van deze mooie pracht bessen te genieten:

  • Zorg altijd voor een schone vaas en schoon water met voeding voor snijheesters op kamertemperatuur.
  • Ververs het water iedere week.

Tip! Wil je dat de besjes donkerder worden en wat verschrompelen? Zet ze dan in een vaas zonder water.

KLEUREN EN VORMEN

De Callicarpa is gedurende de meeste tijd van het jaar een vrij onopvallende heester plant. Pas nadat het verliezen van de blaadjes in de herfst heeft ingezet, komen de metaalachtige violet gekleurde bessen tevoorschijn. Deze opvallende, vrolijke bolletjes spatten bijnafiguurlijk van de kale takken en twijgen. Het lijkt wel herfst vuurwerk!

SYMBOLIEK

De intens warme kleur van de besjes is zo betoverend dat het bijna lijkt alsof ze allemaal met de hand zijn beschilderd. Daar moet dan ook wel een mysterieuze symboliek achter zitten, zou je bijna denken. Maar in de realiteit is dit helaas niet het geval.  Paarse bloemen staan voor waardigheid, voorbereiding, ernst en ook rouw. Laten we dan deze paarse bolletjes maar omtoveren tot een waar herstfeest op de tafel.

HERKOMST

De van oorsprong van deze uit Centraal- en West-China afkomstige struik komt vooral veel voor in Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië. Nu wordt de schoon vrucht tot de lipbloemige familie gerekend, voor de jaren 90 tot de Verbenaceae. Het geslacht kent bijna zo’n 140 verschillende soorten.