Asclepias

Asclepias

Deze prachtbloem laat je niet snel staan.

Deze schoonheid staat ook wel bekend als zijdeplant genoemd, de Asclepias is een van de bloemen in de zomer die opvalt door haar kleur, bloemvorm en goede goede houdbaarheid. Deze tot de familie van de zijdeplantachtigen behorende bloemen, Asclepiadiaceae, waar onder andere ook Stephanotis, Ceropegia en Hoya tot behoren.

Boeket "Zomer kriebels"

Boeket "Zoete verleiding"

KLEUREN EN VORMEN VAN DE ASCLEPIAS

De aller bekenste van deze zijdeplant is de oranje Asclepias tuberosa. Maar daarnaast zijn er de laatste jaren ontzettend veel trendy kleuren van deze zijdeplant bijgekomen die zich heel mooi laten combineren. Van onderandere bordeauxrood tot crème-wit en van paars tot roze tinten. En nog een extraatje: de veelbloemige schermen zijn licht geurend. Ook is er nog een bijzondere verschijning namelijk de Asclepias physocarpa 'Moby Dick' Deze is vooral bekend door de grote groene blazen die veel gebruikt worden voor bloemwerk en in boeketten.

SYMBOLIEK VAN DE ASCLEPIAS

De koker achtige vruchten van de familie van de zijdeplant achtigen bevatten zaden met lange, witte en zijdeachtige haren. Hieraan dankt de familie dan ook haar naam. Asclepias staat symbool voor “laat me gaan”. Ze zijn vernoemd naar de Griekse god van de geneeskunde, Aesculapios, de zoon van Apollo. Hij zou de doden weer levend kunnen maken. Maar let op!, de melkachtige sap van de plant is giftig dus neem dit niet te letterlijk.

HERKOMST VAN DE ASCLEPIAS

De Asclepias is afkomstig uitNoord-Amerika waar hij groeit op droge graslanden. Van de noordelijke staten tot aan de zuidelijke staten komt de zijdebloem voor. In 1699 is de plant mee genomen naar Engeland waar deze al in cultuur genomen en later wijdverbreid over de wereld.

VERZORGING VAN DE ASCLEPIAS

Met deze tips geniet je extra lang van deze geurige verwennerij:

  • Zorg voor een schone, glazen vaas. Liefst schoongemaakt met chloor.
  • Snij een stukje schuin van de bloemsteel van de Asclepias af met een scherp mes.
  • Verwijder de bladeren van de Asclepias zodat ze niet in het water hangen.
  • Zet ze in een laagje water van ongeveer 3 cm, zodat de stengels nog kunnen ademen.
  • Voeg snijbloemenvoeding toe.
  • Ververs het water om de vijf dagen en vul het regelmatig bij.
  • Zet jouw Asclepias niet in de volle zon, bij de verwarming, in de buurt van een fruitschaal of op de tocht.